Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

Richard2

21. 10. 2009 22:19
Jsme malí páni

V jedné nejmenované firmě jsem viděl, že manažeři, kterří neustále hovořili o enviromentální politice měli nainstalovanou klimatizaci tak, že měli hadici vystrčenou pootevřeným oknem. To je energie pánubohu do oken. Na to jsme však malí páni a tak se radši zabýváme prkotinama..

0 0
možnosti
VF

vlasec

23. 10. 2009 3:07
Re: Jsme malí páni

Nemá smysl řešit kapilární krvácení když krev stříká z tepny. Ovšem manažerům to platí firma, zatímco doma si to platí každý sám. Řeším v první řadě ekonomické hledisko, úspory domácnosti, ale je vidět, že se zde může vyplatit být energeticky úsporný.

 

Mrháme penězi za spoustu maličkostí a ve výsledku je pak pro nás problém koupit téměř cokoli bez zadlužení. Velký problém se sestává ze spousty maličkostí, já poukazuji na pouze jednu z nich a je na čtenáři, zda mu to připadá přínosné či nikoli.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

20. 10. 2009 13:01
Mám to v pohodě.

Počítač mi sice moc nežere, cca 150W, ale zapnutý jej mám stále. Proč? Mám nízkoenergetický dům komplet na elektřinu, kde 20 hodin denně mám nízký tarif. Čili je jedno, jestli topím elektrokotlem / nebo spotřebiči typu PC, receiver, žárovky. ;-D

0 0
možnosti
VF

vlasec

20. 10. 2009 14:43
Re: Mám to v pohodě.

Jo, tak to souhlasím, jen opět s námitkou, že v létě snad topit nepotřebujete.

0 0
možnosti
AH

alex hart

20. 10. 2009 12:38
No dobrý, no ...

Celkem pěkny článek. Jen by bylo dobré uvádět správné fyzikální pojmy. Autor píše cosi o efektivitě zdroje a efektivním zdroji, aniž by použil v našich krajích dávno zavedený (a přesně definovaný) fyzikální pojem ÚČINNOST. Pojem efektivita se pak vyskytuje v jiných vědách a nebo je to pojem ne zcala jasný.

Celé to pak silně zavání tím, že text v článku je ne zcela podařený překlad z nějakého anglického webu apod.

.  

A také je jasné, že šetřit energií bez toho, aby si člověk uvědomil, kde ji uniká nejvíce, je celkem na nic. Vždy je ale dobré odněkud začít, takže tenhle článek chápu jako posouzení energetických ztrát na domácím PC a nikoliv ztrát celé domácnosti. Právě pro tu existenci širších souvislostí ale článku vytýkám, že je málo konkrétní a uvádí málo čísel a příkladů. Pro prvotní orientaci, na co se zaměřit, však podle mne postačuje.

0 0
možnosti
VF

vlasec

20. 10. 2009 14:42
Re: No dobrý, no ...

Sám nemám rád používání zdomácnělých výrazů převzatých z ciziny, účinnost vypadá lépe, díky. Článek se zrodil v mé hlavě, kdyby šlo o překlad, uvedl bych zdroj. Uznávám, že bych se mohl problémem zabývat více do hloubky, ale vzhledem k tomu, že narozdíl od TechNeťáků nemám laboratoř, kde bych testoval, konkrétní čísla nevyrobím, můžu leda odkazovat na data z internetu.

 

Myslím ale, že článek stačí k tomu, aby si člověk uvědomil, kolik může takový počítač žrát a na čem se nevyplácí šetřit. Větší ambice jsem neměl.

0 0
možnosti
P

Pavel_D

20. 10. 2009 8:23
Kam se ztrácí

ta spotřebovaná energie? Mění se v teplo. Takže pokud doma topíte přímotopem nebo jiným otopným systémem (plyn, elektřina), tak výměnou počítače nebo úpravou jeho komponent mnoho neušetříte - oč méně bude topit PC, o to více bude muset hřát topení. V létě to neplatí, ale zase je lepší být u vody a tak. Úspora elektrické energie se projeví markantně, jen pokud topíte dřevem a pod.

Má-li někdo ve zvyku mít PC zapnutý celý den (a nepracuje na něm stále), pomůže nastavit automatické zapínání úsporného režimu, a to i pro monitor. Lze nastavit i vypnutí disků, sníží se taktovací frekvence procesoru atd., takže spotřeba značně klesne.

Pokud to chce někdo skutečně řešit, měl by udělat energetickou bilanci celé domácnosti (nebo podniku). Skutečné úspory energie dosáhnete jedině dokonalou tepelnou izolací domu (bytu) včetně rekuperačního větrání.

Autoru doporučuji něco si o tom přečíst.

0 0
možnosti
VF

vlasec

20. 10. 2009 11:26
Re: Kam se ztrácí

Souhlasím, že pokud tepelnou energii neberete jako ztrátu a topíte elektřinou, tak je efektivita v součtu vždy 100% :-) Ale sám píšete, že v létě to neplatí, v létě by to naopak někomu mohlo více zatížit klimatizaci. Navíc, topení plynem vyjde, pokud

vím, výrazně levněji než topení elektřinou (za předpokladu, že máte

kvalitní plynový kotel).

 

Máte ale pravdu, že nemá smysl řešit z domácnosti či podniku pouze počítač a že jsou i závažnější problémy. Ztráty jsou všude a počítač ještě není největší zlo. Když už ale někdo ztráty řeší, nevidím důvod, proč by počítač měl zůstat stranou úvah. Efektivní zdroj je malá investice, která může ušetřit tisíce.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

20. 10. 2009 7:44
pojmy

Ekonomie (věda) není ekonomika (provozu PC).

0 0
možnosti
VF

vlasec

20. 10. 2009 11:17
Re: pojmy

Jé, tak to pardon ... vědecky k tomu rozhodně nepřistupuji ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 115
  • Celková karma 27,58
  • Průměrná čtenost 1534x
Profesí jsem programátor. Občas píšu o věcech blízkých mému oboru, protože mě nejen živí, ale i baví.

Píšu i o tématech, ve kterých postrádám formální vzdělání, ale dění ve společnosti mě nutí udělat si na ně názor.

Závěrem, mého tátu asi znáte lépe, než mně.