Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Králík z klobouku

17. 2. 2010 15:13
Spor, který byl aktuální před 150 lety

Pokud věřím, že Bůh je všemohoucí, tak jistě mohou věřit, že ten svět, který vidím i s jeho zákonitostmi kolem sebe, prostě neexistuje a ve skutečnosti exituje úplně jiný svět s jinými zákonitostmi, protože Bůh si přece může dělat co chce. Jako myšlenková spekulace je to dobrá úvaha, možná může přispět i k  většímu odstupu nad vlastní omezeností. Ovšem pokud to není příznakem pádu do omezenosti ještě větší, která pak člověku brání vnímat reálný svět kolem sebe.

Jinak jsem trochu překvapen, že se v našich krajinách může vyskytnout člověk, který jako křesťan má (měl) problém se smířit s teorií velkého třesku nebo možností evoluce jako takové, a to nikoliv z vědeckých důvodů, ale protože mu to nesedí s náboženskými mýty - tak, jako je třeba rozlišovat vědu od náboženství, tak je třeba i v rámci náboženství rozlišovat žánry. (A v rámci vědy také, protože ne každý blábol, který napíše vědec, je vědecký a ne každá věda je exaktní a ne každá exaktnost důvěryhodná). 

0 0
možnosti

nospoon

21. 12. 2009 14:03
Věda hýří čísly

Článek se mi líbí - je stručný a výstižný. Věčné téma jsou také čísla, která udávají vědci, obzvláště stáří Země :-) To jen tak pro připomenutí a kdo si myslí, že jsou to miliony a miliardy let, tak mě Váš příspěvek nezajímá. ;-)

0 0
možnosti

dolch

12. 11. 2009 18:34
Velký třesk

Vím, že se opakuju, ale velký třesk je jedna velká (a ani ne moc povedená) blamáž. Tuhý kořínek má ale značně a ještě nějakou dobu vydrží. Proč asi? Věčně to ale nebude ;-)

0 0
možnosti

Forrrest

13. 11. 2009 23:52
Re: Velký třesk

Neboj, po přečtení bible všem dojde, jaká pravda doopravdy je!;-);-D;-D;-D

0 0
možnosti

IoannesBaptist

12. 11. 2009 16:44
Věda

dává odpovědi na vyslovené otázky. Víra na ty nevyslovené (a nevyslovitelné).

0 0
možnosti

hnupobijce

12. 11. 2009 17:25
Re: Věda

Nesmysl ... vira odpovida na jasne otazky at uz nevyslovene nebo ano( proc jsem tady,jak jsem vznikl ... otazky odpovidajici na smysl naseho byti ... az clovek najde odpoved muze v pokoji zit az do smrti ... ja jsem nasel odpoved v krestanstvi).Veda pouze popisuje prokazane deje.Prijeti dukazu dusi ... tak daleko veda zatim neni,vira prijima.

0 0
možnosti

Forrrest

12. 11. 2009 13:10
Realita je jen jedna

A už z principu nemohou existovat 2 její různé komplexní popisy, které by se nikde nestřetávaly. Kromě pravdy neexistuje žádná "alternativní pravda", ale jen prachobyčejná LEŽ!

0 0
možnosti

vlasec

12. 11. 2009 13:26
Re: Realita je jen jedna

Z principu relativismu může být pravd více :-) (jen se obvykle nesnesou v jedné hlavě)

Neříkám, že evoluce a stvoření za týden mohly nastat zároveň, tady opravdu určitý střet je, co říkám je, že jde o naprosto odlišný přístup (stvoření není vědecké podle definice vědy, což ale neznamená, že je horší)

Pokud je pravda jen jedna, kdo rozhodne, co je pravda, vědci, porota, nebo snad Vy osobně?

0 0
možnosti

admiral666

12. 11. 2009 10:35
velky tresk

Vetsina fyziku a filosofu (tedy tech co jsou co k cemu a neblaboli o eko a multikulture jako keller a halik) se shoduje, ze prave velky tresk, kvantove jevy, teorie vseho a podobne veci nahravaji existenci superbytosti. Takze vyvracet velkym treskem viru je ponekud... podivne.

0 0
možnosti

Forrrest

12. 11. 2009 13:04
Re: velky tresk

Zajímavé, velmi zajímavé, vzhledem k tomu, že mezi vědci je mizivé procento věřících (pod 10 %). Tvůj příspěvek je poněkud... lživý.

0 0
možnosti

K-D

12. 11. 2009 10:35
Nic se nedá dělat

Je to střet dvou názorů. Rozhodnout by to musel někdo třetí, který by nebyl ateistou ani věřícím. A nikoho takového nenajdete.

0 0
možnosti

admiral666

12. 11. 2009 10:36
Re: Nic se nedá dělat

Rozhodnout nemuze nikdo, rozhodnou az vedci, az konecne zformuluji teorii vseho. Zatim to ale vypada, ze cim vic toho odhali, tim vic zahad se vynori, takze se toho asi nedozijem ;-(

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

12. 11. 2009 8:20
Věda a víra jsou v konfliktu

protože mají ve zvyku o týchž věcech vyslovovat rozdílné soudy. Ve středověku to končilo upalováním, jak zajisté všichni víme. :-P

-

Dnes již je doba civilizovanější, nicméně za zmínku určitě stojí dogma o papežské neomylnosti. Podobné věci vždy spolehlivě přivedou vědu a víru do konfliktu, stačí aby si papež pustil trochu pusu na špacír. ;-D

0 0
možnosti

vlasec

12. 11. 2009 10:30
Re: Věda a víra jsou v konfliktu

Papežova neomylnost se, pokud vím, týká pouze vyřčení konečného rozhodnutí v otázkách víry. Omezujete ale zbytečně křesťanství pouze na katolíky.

Ano, středověká církev vědce zabíjela a i dnes mohou mít někteří lidé militantní postoje. Ve středověku to ale byla v první řadě otázka moci. Nemyslím si, že by panovníci evropských zemí byli v sedmnáctém století fanatici a přesto válčili třicet let, katolíci proti protestantům. Křesťanství bylo téměř celý středověk v první řadě otázkou moci, až v druhé řadě otázkou víry.

Pokud dáme dohromady snahu o udržení moci (vladaři, šlechta, církev) se zfanatizovanou lůzou a to považujeme za prototyp víry, pak máte pravdu, že, věda a víra jsou v konfliktu.

0 0
možnosti

petrph

12. 11. 2009 7:46
minimálně někde musí být v konfliktu

Samozřejmě, dospělý člověk má plnou svobodu, může věřit v co chce, studovat co chce, nevěřit a nevěnovat se k tomu co nechce.

I onen rozpor s vědeckými nálezy a teoriemi se dá vysvětlit, my totiž nevíme jak hluboko je ona "vrstva", kde Bůh tvoří, mění, ovlivňuje, ovládá, předává, a jak vysoko nad tím jsou další a další vrstvy, kterými se jeho vůle předává v rámci přírodních (a námi poznatelných) zákonů.

Jediný problém je ve školství, tam nelze učit (nebo na stejné úrovni) dohromady vědecké poznatky, i nábožentsví. Protože, jestli se děti učí v dějepise, že vývoj Země trval 5 miliard let, učí se biflovat prahory, starohory, jak vznikalo v milionech let uhlí, potom přejdou do nábožentsví (pokud je někde jako nepovinný předmět), a tam na první stránce Bible mají popis celého světa v 6 dnech ..den první den druhý den třetí......."tak byla dokončena nebesa i země se svými zástupy. Sedmého dne dokončil Bůh své dílo které konal.".

Co s tím??? Komu dát ve škole přenost? V hlavách školák

0 0
možnosti

petrph

12. 11. 2009 7:47
Re: minimálně někde musí být v konfliktu

Co s tím??? Komu dát ve škole přenost? V hlavách školáků, kteří se mají učit v souvislostech, začíná být pěkný chaos...Nebo ji mají věřící rodiče trpělivě vysvětlovat, že jim učitelé ve škole lžou???

0 0
možnosti

Lyndon

12. 11. 2009 6:39
Co si vybrat?

Jsme z ničeho...nic... a směřujeme nikam!....a nebo....pokud Bůh neexistuje,lze život považovat za absurdní.Nemá pak ani smysl,ani hodnotu,ani cíl... William Craig

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS