Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alex hart

1. 3. 2012 10:34
Zásadní omyl autora blogu -1-

Vážený autore,

váš pohled je značně zkreslený.  Chápu sice, že vás můžou iritovat zisky prodejců (vydavatelů, případně autorů) různých hudebních nebo filmových titulů. To asi řadu lidí. To však neznamená, že když si někde opatříte bezplatně kopii takového titulu, že jste vydavtele (a spol.) nepřipravil o peníze. Připravil! Takže jde o krádež a to bez diskuse.  

Ještě více markantní je to v případě různého speciálního software pro tvorbu projektů, programů, grafiky a pod. Vývoj stojí ohromné peníze a finanční podpora ze strany pár legálních kupujících firmu neuživí. Pak se nedivme, že některý specializovaný SW může stát až  statisíce korun.  Aby to zaplatilo těch pár poctivých blbců, co si to potřebují koupit a aby to zloději mohli mít zadarmo.  

 

A v některých oblastech jde současná situace v Česku, kde normální je krást, až tak daleko, že některé odborné knižní tituly, které kromě psaní obnášejí i sběr a publikaci různých cenných technických dat v elektronické podobě ...

0 0
možnosti

alex hart

1. 3. 2012 10:38
Zásadní omyl autora blogu -2-

... čímž teprve získávají na ceně, se nedají vůbec vydat. Ono by totiž znamenalo autorskou práci dejme tomu v hodnotě statisíců až pár milionů korun, takže se takové tituly nemůžou nikdy vydat, protože se předem ví, že "poctiví" Češi by je ukradli resp. vykradli by cenné údaje na přiloženém nosiči a že by se za pár legálně prodaných výtisků ani nezaplatila práce autorů.

 

Stejný problém je u vydávání titulů pro výuku různých discipllín. Ať už jde o skripta, odborné časopisy apod. Pokud nemá autor a vydavatel nějakou dotaci, nebo pokud není placen v rámci školy apod, nebo pokud nepromění půlku časopisu na reklamu, má těžký problém. Zkuste přijít do základní nebo jiné školy, kde učitelky jazyků dnes a denně kopírují, tj. vykrádají články z jazykových časopisů nebo jiných publikací.  Je to opravdu radost v tom našem království zlodějů. A ještě vy to zhoršujte svými výplody!

 

Takže příště, pane autore, než zase něco napíšete, laskavě trochu přemýšlejte hlavou.

0 0
možnosti

Bouše

1. 2. 2012 17:34
Podle titulku jsem očekával nějakého nového sólokapra

od paní Toničky. :-)

0 0
možnosti

Kolokol

1. 2. 2012 16:46
Podívejte se na to i z druhé strany

Pokud přijmete argument, že krádež to není protože se to nikomu nechybí, tak by se to mělo vztahovat i např. na software. Proč má naše firma platit za účetní program, skladové zásoby, mzdy, atd. Stačí to zkopírovat a je to. V důsledku by pak třeba programátoři měli být ti, kteří by neměli mít žádnou mzdu. proč by někdo platil programátora, když potom ten program neprodá.

0 0
možnosti

vlasec

1. 2. 2012 17:42
Re: Podívejte se na to i z druhé strany

Zkuste si přečíst nejdoporučovanější komentář k tomuto článku od diskutéra Wolf778. Jejich programy se kopírují zcela legálně a přesto dostávají pravidelně plat. Poskytují totiž support a kdo jiný by uměl lépe pomoct, poradit a nastavit, než firma, která produkt vytvořila?

Evidentně i takový obchodní model může fungovat. A muzikanti také často vydělají více na turné než prodejem hudebních nosičů. Film si často sám na sebe vydělá během prvního měsíce promítání v kinech ...

0 0
možnosti

WetSinglet

1. 2. 2012 16:05
souhlas

tohle je asi nejrozumnejsi slovo, ktere jsem kdy cetla....vrtalo mi hlavou, jestli je to taky piratstvi, kdyz si zazpivam a pripadne se i doprovodim...a zazpivam si funglnovou pisnicku pana Sveraka....kterou jsem slysela rano z rozhlasu (a platim koncesionarske poplatky)....a naucim se ji...a zazpivam ji v lete detem u taboraku...

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

1. 2. 2012 15:43
za pár let

budodou CD a DVD atrakcí, podobně jako gramofonové desky. R^

1 0
možnosti

vlasec

1. 2. 2012 17:35
Re: za pár let

A já bych řekl, že ani jako gramofonové desky ne. Gramodeska je analogová a nabízí vyšší kvalitu než CD. Oproti tomu CD a DVD jsou překonané formáty a kvalita zvuku je naprosto totožná např. ve formátech FLAC, APE, WAV. Jako takové je CD už pouze symbolem kopírovacího monopolu.

Když CDčka definitivně skončí, na gramodeskách se bude pořád, ač málo, hudba vydávat.

0 0
možnosti

certik_bertik

1. 2. 2012 14:15
kdybych

vám vykradl barák, to není snad krádež?

0 0
možnosti

vlasec

1. 2. 2012 15:28
Re: kdybych

Kdybyste mi vykradl barák, byla by to krádež. Něco by mi skutečně ubylo.

Pokud jde o kopírování, nikde nic neubývá. Není to krádež v pravém slova smyslu. Skutečnou škodu nelze přesně vyhodnotit, protože málokdo z lidí, kdo si stáhnou kompletní diskografii skupiny, by si koupil jedinou její písničku. Pokud je hudba snadno dostupná ke stažení, člověk si leckdy stáhne i něco, co pak vůbec neposlouchá. Jaká ztráta tím vznikne?

0 0
možnosti

Tara.cz

31. 1. 2012 19:19
Souhlas

Mělo by se rozlišovat mezi krádeží - tedy stáhnu film a prodám ho a shlédnutím. Zastánci autorských práv tvrdí, že vlastnictvím papíru nebo jiného média, vypalovačky nebo jiného writeru potenciálně můžu snižovat prodeje umělcům. Že film, který stáhnu z internetu a shlédnu, bych si jinak koupil. Můj názor z mé zkušenosti je ten, že bych film nekoupil (proč by měl člověk kupovat film, který nebude vědět, jestli se mu bude líbit?), čuměl bych jen  na televizi a možná bych nezjistil, že existuje nějaké hodnotné dílo, které bych si ve finále koupit byl ochotný (chci ho vidět častěji a ve "studiové" kvalitě). Protože autorská práva v dnešní podobě skutečně mohou vést k absurditě, jak uvádí anonymous - naučím se vařit kuře, tuto informaci sdělím manželce (přece se s tím nebudu sám vařit) a půjdu do vězení za to, že jsem tuto autorskou informaci sdílel. Tenhle princip civilizaci sežere, pokud se mu nebudeme bránit.

1 0
možnosti

vlasec

31. 1. 2012 22:07
Re: Souhlas

Souhlasím, že kriminalizace nástroje je špatná. Jsem chlap a ještě jsem nedostal žádný poplatek za to, že mám penis a můžu tedy potencionálně znásilnit ženu.

Se spoustou dalších věcí ale nesouhlasím: Ke shlédnutí potřebuješ, aby ti někdo ten film "prodal", třeba i jen "za odvoz" jako na MegaUpload.com.

Co se týká kupování originálu kvůli kvalitě, na internetu najdeš filmy i v podobě klonů Blu-ray včetně bonusů. To je nejvyšší kvalita dostupná veřejnosti (vyšší kvalita jde už snad jen do kin). Na přehrání pirátské kopie ale není třeba mít Blu-ray mechaniku, kterou v notebooku zatím má málokdo.Naše civilizace nepotřebuje být sežrána, punkeři věří, že ona časem vyhnije sama.

0 0
možnosti

falm

31. 1. 2012 17:25
Vyděláváte si programováním?

Tak to by se Vám asi taky nelíbilo, mladíku, kdyby Vám najednou začali platit mnohem méně nebo vůbec, protože si Vaše programy prostě někdo okopíroval.

Obávám se, že by se Vám to líbilo eště méne, než se to líbí počítačovým, herním, hudebním, a filmovým společnostem. ;-)

0 0
možnosti

Wolf778

31. 1. 2012 17:30
Re: Vyděláváte si programováním?

Já nejsem autor, ale programováním si vydělávám, programy naší firmy jsou volně ke stažení, neobsahují žádné protipirátské ochrany a nebereme ani desátky od žádné OSY-nostry. Holt to asi nějak jde, když se chce, protože výplata chodí každý měsíc s železnou pravidelností ;-)

12 0
možnosti

v r

31. 1. 2012 17:16
nižší zisky z prodejí medií

...to je relativní, protože pokud něco nebudu moc stáhnout zdarma neznamená, že to poběžím koupit

4 0
možnosti

vlasec

31. 1. 2012 17:22
Re: nižší zisky z prodejí medií

Proto jsem napsal "může způsobit" a ne "způsobuje" :) Někdy to naopak příjmy zvýší.

Jinak teda, samozřejmě bych si nikdy nekoupil třeba celou diskografii skupiny jen tak "na vyzkoušení" :D

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS