Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

отрок je rusky chlapec, otroci jsou slovinsky děti. Slovani se prodávali hlavně ve městě Frága. Vypadá to s námi bledě :-(

0 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý příspěvek, trošku jsem hledal, jak ta Frága a podle všeho počátky Českého království byly celkem kruté. Prodej otroků získaných z vojenských tažení směrem na východ byl údajně největším zdrojem příjmů. Jak dlouho toto trvalo teda netuším, ale asi se zříkám české národnosti a nadále uvádím už jen moravskou ;-D

Kníže Rastislav aspoň pozval na Moravu Cyrila s Metodějem, díky čemuž jsme získali písmo (které nám později vzala římskokatolická církev) a křesťanskou víru, která asi přispěla útlumu obchodování s otroky.

0 0
možnosti
AA

Róm ,správně česky cikán není běloch.

0 0
možnosti
Foto

Uznávám, že "Cikáni" je nejen správnější česky, ale i přesnější, protože to víc doslovně zahrnuje další cikánská etnika, což jsou kromě Romů také například Sintové, Olaši ... A nevidím důvod, proč bychom neměli právo tento výraz využívat, stejně tak říkáme „Němec“, angláni říkají „German“, a oni sami si řeknou „Deutsch“. A pro Cikány jsou všichni ostatní „gádžové“.

Ovšem nevím, k jaké rase byste je zařadil? Zejména pokud zůstaneme u klasického starého rozdělení – bílá, černá, asijská.

0 0
možnosti
ZH

Měli by si před námi klekat. :-)

2 0
možnosti
Foto

To každopádně, slovo není dostatečná omluva za staletí otroctví. A pokud to myslí upřímně, tak ještě líbat naše ponožky v sandálech.

0 0
možnosti
JL

Já bych řekl, že rasismus pro nás není téma, protože tu není nějaké vedlejší početné etnikum mimo většinového. Rasismus ať si řeší Američani, Britové, Francouzi, Belgičani, Holanďani a Němci - všimněte si, že jsem vyjmenoval samé bývalé koloniální státy. Opomněl jsem Italy, Španěla a Portugalce...ale myslím rasismus jako hlavní téma nemají. Proč ti výše jmenovaní ano - to je jejich problém, jejich téma, ať si ho hezky studují. - Poslední "rasový" incident -medializovaný v USA - černý řidič háže na policisti neznámé barvy molotovův koktejl - naštěstí nezapálený. A tak to už budou mít Američani pořád až do skonání svého impéria, my zatím ne. Bohu dík.

3 0
možnosti
Foto

Nikdy neříkej nikdy, třeba se tu jednou k moci dostane někdo jako Makrela a pozve sem hordy migrantů z celého světa. Ale to bychom nejdřív museli mít funkční ekonomiku, což s tou kleptokracií v čele moc nehrozí. Takže nám sem budou migrovat tak leda Ukrajinci, a to jsou naši bratři Slované, byť teda už možná spíš bratranci, ale tak, je to ještě v rodině :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 27,58
  • Průměrná čtenost 1520x
Profesí jsem programátor. Občas píšu o věcech blízkých mému oboru, protože mě nejen živí, ale i baví.

Píšu i o tématech, ve kterých postrádám formální vzdělání, ale dění ve společnosti mě nutí udělat si na ně názor.

Závěrem, mého tátu asi znáte lépe, než mně.