Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J32a85n 75R38á88ž

21. 2. 2024 15:08

Jsou na světě etnika o jejichž usazení na svém území "dobrovolně" žádný stát nestojí. Otázka proč tomu tak je, by mělo být pro všechny, kdo tato etnika podporují politicky i finančně daleko důležitější, než bádat, jestli jejich jednáním vynucená represe je v souladu s lidskými právy.

A nemyslím tím jen Palestinské Araby.

3 0
možnosti
Foto

Pokud vím, tak korán přikazuje bohatým muslimům, aby pomáhali svým chudším souvěrcům v nouzi. Arabský svět je přitom pověstný svým pohostinstvím.

Tak tu něco nehraje.

Pak se uvádí, že v Izraeli žije asi 1,5 mil. Arabů (palestinských?), kteří tam v míru pracují, mají své mešity a jsou zastoupeni ve státní správě. Proč to tady jde?

Zamyslel jste se někdo, kdo radikalizoval muslimy, např. vpádem sovětské RA v r. 1929 a 1979 do Afghánistánu?

A kdo celosvětově podporuje různé "národně osvobozenecké" (teroristické) organizace, např. Hamás?

Neplatí i tady, že je-li problém, hledej rusáka?

7 0
možnosti
MS

Důvod je myslím dvojí. Vaši argumentaci doplňuje ještě to, co psal pan Špáta. Nezanedbatelná část obyvatel Gazy jsou potenciální teroristé, od mala se jim toto myšlení cpe do hlavy mj. za peníze EU. Egypt má s Izraelem pragmatické vztahy, ale ani v současném konfliktu nepustil z tohoto důvodu z Gazy prakticky nikoho. Možná chystá dobře opevněnou a hlídanou oblast pro lidi z Rafáhu, který se Izrael chystá vyčistit od teroristů; moc se o tom nemluví. Dokonce i humanitární dodávky do Gazy drhnou kvůli rabování a ohrožení bezpečnosti posádek.

5 0
možnosti
Foto

Ano, a co hůř, UNRWA (organizace v rámci OSN, jejíž jedinou úlohou je starat se o dědičné palestinské uprchlíky) nenabízí žádnou kontrolní funkci. Dokonce ani nevím, zda celé této nenávistné politice Hamásu (a dalších organizací) jen přihlíží, nebo se na ní aktivně podílí.

Pokud jsou tady státy potenciálně ochotné přijmout nějaké uprchlíky z Palestiny (a případně i natrvalo), je tady vůbec nějaká autorita, u které si můžou uprchlíky prověřit, že nepatří mezi bojovníky Hamásu? OSN bych zde nevěřil.

Pokud Egypt postaví dobře opevněný uprchlický tábor někde na hranicích s pásmem Gazy, tak mu za to zatleskám, jinak samozřejmě, Muslimské bratrstvo má své odnože mezi Palestinci a Egypt nechce žádnou další destabilizaci.

7 0
možnosti
Foto

Znám taky jeden národ jehož uprchlíky o pár desetiletí dřív nikdo nechtěl.Preato se, na rozdíl od Palestinců asi shodneme, že se nejedná o lidi druhé kategorie. Já si osobně myslím, že zadní lidé druhé kategorie neexistují.

1 0
možnosti
Foto

Filipe, souhlasím s tím, že nelze lidi dělit do kategorií. Přesto, Tvé srovnání má jednu chybu. Ten národ, o kterém píšeš, nechtěl nikoho zabíjet, vraždit, on dokonce jen chtěl, aby mu ti ostatní dali pokoj a nechali ho žít dle vlastních představ a zvyků.

Ti lidé v Gaza se od nich odlišují. Jistě, nejspíše nejsou všichni stejní a jistě se najde mezi nimi těch biblických 10 spravedlivých. Nicméně, co má Israel dělat? Nechat ty humanoidy naživu? Vždy si kladu otázku, co bych dělal já, pokud by mi někdo tak masakroval moje děti, ženu (jak bylo zdokumentováno a jistě to nelze popřít).

Nejsem Kristus, abych jim by schopen odpustit úplně všechno.

15 0
možnosti
JZ

byla to oblíbená lajna nacistické propagandy: když jsou podle vás ti židi tak vzácní lidi a my je tak utlačujeme, tak jak to, že je nikdo nechcete?

0 0
možnosti
Foto

Ač nerad, musím tady souhlasit s nácky, byť ne ohledně kvalit Židů, ale ohledně pokrytectví západních zemí.

Například Británie omezila imigrační politiku do Palestinského mandátu, kvůli obavám z povstání místních Arabů. A většina zemí Evropy byla poměrně dost antisemitská. A ostatně, USA také zavírala své občany japonského původu do táborů.

Nakonec, když v roce 1948 vyhlásil Izrael nezávislost, západní státy moc nespěchaly s jejím uznáním. A když Arabové začali útočit na Židy, jen Československo poskytlo nově vzniklému státu Izrael zbraně a munici, aby se mohl bránit.

2 0
možnosti
PB

P49e73t38r 65B18u85r78i76a67n

20. 2. 2024 22:21

Velmi pregnantně řečeno. Veliká karma!

8 0
možnosti
Foto

Notoricky známá fakta, která je nutno opakovat

Vašek

13 0
možnosti
Foto

Spoustu z toho jsem ještě nedávno nevěděl, takže asi není na škodu šířit povědomí. Naštěstí nemáme tak početnou „pátou kolonu” jako v západnějších evropských zemích.

Nějakou podporu Palestiny tady máme, ale povětšinou ne tak agresivní, že by volala po genocidě Židů. Možná ani nemáme tak silně zakořeněný antisemitismus ...

Takže asi lepší se snažit, aby ani nezakořenil. Jako u požáru je zde lepší prevence, než to pak hasit, když už masy podlehnou emoční manipulaci (a že je na anglicky mluvících sociálních médiích ohromně silná).

7 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 27,58
  • Průměrná čtenost 1520x
Profesí jsem programátor. Občas píšu o věcech blízkých mému oboru, protože mě nejen živí, ale i baví.

Píšu i o tématech, ve kterých postrádám formální vzdělání, ale dění ve společnosti mě nutí udělat si na ně názor.

Závěrem, mého tátu asi znáte lépe, než mně.