Povinné volby? Děkuji, nechci.

Miloš Zeman se vyjádřil, že volby by měly být povinné. Kdo se jich nezúčastní, měl by být pokutován. Také mi vadí, když jsou lidé k výsledku volby lhostejní. Nemůžu ale souhlasit, že by se z volebního práva měla stát povinnost.

Účast u voleb by se nepochybně zvýšila. Lidé, kteří bydlí mimo své trvalé bydliště, zejména „chudí studenti”, by si raději zašli pro voličský průkaz nebo zaplatili 500 Kč za jízdenky, než aby platili 5000 Kč pokutu. Zeman si od toho slibuje, že to zhorší výsledky KSČM.

Co by donucovací prostředky vůbec nevyřešily? Neinformovanost a lhostejnost. Demokracie, u nás i v zahraničí, trpí demagogií volených a neobjektivitou médií. Ke svobodné volbě je nutné mít pravdivé informace. Jinak je člověk manipulován a rozhodují jeho prostřednictvím jiní. Lidé, kteří zjistí, že byli obelhnáni, často ztrácejí důvěru nejen v politiku, ale i v demokracii.

Problém demokracie v naší zemi není způsoben malým počtem lístků v urnách. Už jen rozeznat, co je příčina a co důsledek, je téměř nadlidský úkol. Nízká důvěryhodnost politiků, bulvární a lživé zprávy v médiích, lhostejní voliči a volba menšího zla, to je jen několik střípků z mozaiky.

Pokud přinutíme občany přijít k volbách, nezastaví to úpadek demokracie ani vzestup nedemokratických stran. KSČM už netěží jen z poklesu volební účasti, v posledních krajských volbách získali sto tisíc nových voličů. Pokud lidé znovu nenabydou důvěru v demokracii, nedemokratické strany jednou uspějí navzdory všem snahám jim v tom zabránit.

Autor: Vlastimil Fürst | středa 23.1.2013 15:45 | karma článku: 17,77 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91