Vlastimil Fürst

Čtyři skupiny voličů ...

25. 01. 2013 13:30:59
Za chvíli bude druhé kolo voleb. Někteří lidé budou hlasovat pro Schwarzenberga, jiní pro Zemana, někteří raději ani k volbám nepůjdou. Ty, kteří půjdou volit a vhodí obálku s platným hlasem, se dělí ve skutečnosti na čtyři skupiny.
(upraveno)
(upraveno)denik.cz

Jedna skupina chce za prezidenta Zemana. Těchto lidí moc neznám, možná jsou to spíše starší ročníky, nebo jsem jen na tyto lidi moc nenarazil. Na billboardech mě Zemanův spíše škleb než úsměv docela odpuzoval a svým arogantním vystupováním docela připomíná prezidenta současného. Ale musím respektovat, že čtvrtina voličů mu dala hlas.

Další skupina chce Schwarzenberga. Pár takových znám, volili ho už v prvním kole a budou ho volit znova. Osobně nedokážu říct, čím jim kníže tak učaroval, já jsem z něj nadšený tím méně, čím víc o něm vím. Ale uznávám, že placka s pankáčem Karlem vypadá efektně, ač šlechtice moc nevystihuje. Ale respektuji, že si ho čtvrtina voličů přeje na hradě.

Zbývající dvě skupiny jsou protipóly předchozích. Jsou to lidé, kteří nechtějí ani jednoho z těchto dvou, ale žádný třetí už ve druhém kole není. Měli jiné preference a ze zbylých kandidátů nejsou moc nadšení. Kdo ví, možná jsou tyto skupiny stejně početné nebo i početnější než první dvě. Já snáze snesu Zemana, ale dovedu pochopit, že někteří lidé mají názor opačný.

Kdyby kampaň tolik nepolarizovala, kdyby oba kandidáti byli pro většinu lidí zhruba stejně přijatelní, účast ve druhém kole by klesala. Pokud volební účast ještě vzroste, znamená to, že aspoň jeden z kandidátů, ne-li oba, je pro spoustu lidí nepřijatelný. Nedává to moc prostoru jásat nad nezvykle vysokou volební účastí, je to spíše varování, že vítěz nebude přijat jako prezident všech občanů.

Autor: Vlastimil Fürst | karma: 16.41 | přečteno: 905 ×
Poslední články autora