Vlastimil Fürst

Co je tak špatného na AdBlocku?

28. 11. 2016 23:02:36
Spousta webů žadoní, abych si vypl AdBlock, když se na nich snažím přečíst článek, nebo prohlédnout obrázky, mimo jiné také iDNES. Co je tak strašného na blokování reklamy?

Některé weby přispívají k zisku z prodeje (e-shopy, domovské stránky firem apod.), některé se uživí z dobrovolných příspěvků uživatelů (např. Wikipedia). Většina webů se ale snaží vydělat na svůj provoz a případně i platy zaměstnanců právě reklamou a blokování reklamy jim pochopitelně škodí.

Tuto skutečnost si uvědomují i tvůrci doplňků pro prohlížeče, které blokují reklamu. A tak například AdBlock Plus ve výchozím nastavení propouští část reklamy. Tyto doplňky si nekladou za cíl odříznutí weby od financí, ale blokování obzvlášť otravné reklamy. Například reklamy, která vyskočí přes celou stránku, reklamy, která se tváří jako odkazy z textu, příšerných blikajících obrázků a videí.

Zatímco těchto ohavností vás AdBlock téměř zaručeně zbaví, textovou a obrázkovou reklamu často pouští. Když mě poprvé iDNES požádal, ať si vypnu AdBlock, napočítal jsem přes pět reklam i se zapnutým AdBlockem. Spoléhat se na dobrou vůli blokovacích filtrů není dobrý business model, takže chápu i ten požadavek, „prosím, vypněte si AdBlock“.

Jenže když tak učiním, tak mi obvykle prohlížeč zahltí právě ten druh reklamy, který bojkotuji. Takže mi nezbyde, než doplněk opět zapnout. Ale co je horší, některé weby uživatele s AdBlockem tak nějak ... blokují. Například Forbes, tfuj. Samozřejmě to lze obejít. Obvykle jen JavaScript zakryje článek pár HTML elementy. Trocha klikání v nástrojích pro vývojáře napáchané zlo odčiní.

A pokud web navštěvujete pravidelněji, je možné to řešit automatizovaně, s použitím uživatelských skriptů. Opatrně. Používejte jen skripty z ověřených zdrojů, obzvlášť pokud jejich kódu vůbec nerozumíte. Ale nakonec, proč se tím zatěžovat. Weby, které mají agresivní reklamu a nerespektují moji volbu blokovat reklamu si nezaslouží mou pozornost.

Autor: Vlastimil Fürst | karma: 29.84 | přečteno: 1970 ×
Poslední články autora