Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V41i22t 63O82t44a30h39a41l

16. 1. 2013 13:32

Základní teze komunismu jsou naopak naprosto výborné, každému podle jeho schopností, každému podle jeho potřeb atd.. 

Problém je, že ve chvíli, kdy se v komunitě najde jediná osoba, která nedokáže být dokonale nezištná, nesobecká, byť jen minimálně upřednostňující vlastní zájem před společným zájmem, celá ideologie okamžitě padá a vzniká nutnost takovéhoto jedince zlikvidovat, aby on nezlikvidoval systém. 

V zásadě dvě nevýhody komunismu je jeho nekompatibilita s lidskou povahou, která je geneticky  nastavena na soutěživost  (kdo nebyl schopný obstát v soutěži mezi ostatními, vyhynul). A druhou je  ta kritická křehkost - systém je tak "svázaný" že jakákoli odchylka od ideálu ho nabourá. 

Komunismus je tedy v zásadě reálná vize naklonované/geneticky upravené bytosti  s vypnutím části genů (soutěživost, ...) případně pro naprogramovanou AI.

Přeprogramování  společnosti, tak aby byla na přechod ke komunismu připravena, je proces násilný, krvavý, dlouhodobě neudržitelný a v zásadě nereálný.

1 0
možnosti
Foto

V podstatě to říkáte z jiného úhlu než já, ale z velké části totéž. Komunismus možná je dobrý, ale ne pro lidstvo tak, jak ho známe. Nějaká genetikovaně-modifikovaná dystopie nebo robokracie se navrhovanému komunismu možná blížit může, do určité míry.

Navíc je směšný paradox, že komunismus žádá nesobeckost, na počátku ale hraje na roli sobeckosti u těch, kdo mají revoluci/puč provést - ti se chtějí mít lépe na úkor těch, kdo je doposud vykořisťovali nebo "vykořisťovali".

0 0
možnosti

Věřím tomu, že kdyby byli všichni lidé jako je Táňa Fišerová, je komunismus napříč společností reálný. Ale to bychom tu IMO asi už dávno nebyli.

0 1
možnosti

kdyby byli vsichni lide jako tana fischerova, tak bydlime v jeskyni a svitime loucema ... protoze by nikdo nestavel domy, ani nevyrabel zadne zbozi. proc by se mel nekdo snazit a obetovat svuj cas a schopnosti jenom proto, aby pak prisla nejaka ta "spolecnost" a veskere vysledky takoveho snazeni mu docela obycejne ukradla ? to je lepsi sedet na zadku a cekat, az neco postavi a vyrobi "ti ostatni" ...

1 0
možnosti

F73i39l61i36p 20K61r69a98u30s

16. 1. 2013 11:34

Komunismus muze fungovat jen v mensim meritku, kde jeste existuji osobni vztahy mezi jednotlivymi ucastniky a tedy i vzajemny tlak na lidi, aby nepodvadeli ostatni. V malem meritku je to asi i idealni system.

Jakmile komunita preroste hranici, kde si lidi jeste dokazi udrzovat osobni kontakt s ostatnimi a zalezi jim jak je ostatni vnimaji, zacina se do systemu dostavat anonymita a s anonymitou se zvysuje pocet lidi, kteri se radeji povezou. Zadne kontrolni "komise" to nenahradi.

Pokud se to rozsiri na cely stat, kolaps je nevyhnutelny a jen otazkou casu.

1 0
možnosti

M39i55l73a18n 85K15o14i33š

16. 1. 2013 11:32

Jen pro upřesnění - pletete v článku trochu pojmy. Sociální stát a socialismus jsou dva různé pojmy. Každý znamená něco jiného. A rovněž socialismus a komunismus nejsou totéž.

1 0
možnosti
Foto

Pojmy se liší, ale příbuznost tam je dost značná na to, abych v jednom článku mluvil o komunismu, socialismu i sociálním státu. Komunismus je podmnožinou socialismu. Sociální stát je símě zla, které socialismus zasel ve státě, kde se mu nepodařilo prosadit přímo, a které ten stát časem zaručeně rozloží :-P

0 0
možnosti

Dobrý článek a ještě lepší diskuse. Vůbec nejlepší jsou komentátoři, kteří hájí ten-pravý-a-jediný-skutečný-komunismus s tím, že ho v životě nikdo ve skutečnosti neviděl, čímž nepřímo potvrzují tvrzení autora v článku.

Já bych to obecně rozšířil na socialismus jako názorovou platformu komunismu, a to pěkným citátem, který jsem si kdysi přečetl na internetu.

Socialism has been many times proven to be a total failure yet it keeps trying.

3 0
možnosti
Foto

Já bych proti komunismu v zásadě nic neměl. Když se to někomu líbí, ať si to klidně buduje. Ale RUCE PRYČ OD MOJÍ KAPSY!

4 0
možnosti

K.H. Borovský byl mistr slova, ostatně vůbec se mi dnes zdá, že spousta pravd, o kterých se už dávno vědělo, je dnes záměrně zasouvána do pozadí ( jako např. v médiích), rodiče je nesdělují svým dětem, v hospodách se o nich mluví najednou jinak ... To by ovšem znamenalo na ně zapomenout a zase si je muset ověřit na vlastní kůži ...

2 0
možnosti
Foto

Ať už záměrně nebo z důvodu lidského nezájmu. Sice dnes určité formy útlaku také existují, ale máme plná břicha. Až utáhnou šrouby víc, už nás nebudou muset krmit tak dobře. Jenže pak už bude těžší se vzepřít.

V takové době se ale opět objeví někdo jako Karel Havlíček Borovský nebo Karel Kryl, kdo bude inspirací pro ostatní. Bez útlaku by se tito lidé neprojevili tak, jak se projevili a i kdyby, nebyli by tak slyšet. Protože lidé nechtějí slyšet.

1 0
možnosti

Proč kapitalismus dobrý nebyl, není a nebude.

Protože lidi

2 1
možnosti

A o to víc to platí o komunismu.

2 1
možnosti

Také jsem relativně mladý, ale tedy nestal jsem se obětí toho současného výplachu mozků...

Mám pocit, že se autorovi nepovedlo napsat článek, který odpovídal nadpisu. Ale to je jen můj subjektivní názor.

Minulý režim, kdy u nás vládla komunistická strana si pamatuji jen velmi málo. Ba dokonce mám pocit, že za těch 5 let života jsem jedl i banány, i mandarinky, nevzpomínám si, že bychom v obchodě stály frontu na toaleťák či vložky...

Komunismus jako takový je sice pěkná, ale nerealizovatelná myšlenka, protože lidé jsou prostě lidé. Ale tak je to se vším. Vždy prostě budou ruzní zloději, vychcánci a různí jiní lidé, kteří budou chtít parazitovat na jiných ať bude vládnout jeden člověk a nebo jich bude třeba tisíc.

Vemme si třeba Líbyi, lid tam s pomocí jiných států svrhl jednoho diktára, aby tam nastoupilo 150 jiných, kteří se bez kulometu neumí domluvit...vyhrál to ten lid v Líbyi? Dle mého názoru vyhrála Francie, Itálie... Ale to už odbočuji od tématu.

3 4
možnosti
Foto

Sám říkáte, že ta myšlenka je nerealizovatelná. V tom je komunismus špatný, že se snaží tuto nerealizovatelnou myšlenku realizovat, cestou pozabíjí spoustu lidí a zničí původní morálku. Ideální společnost jako výsledek ale ještě nikde nevznikla. Já nemám pocit, že bych měl vymytý mozek.

Nejsem fanda současného politického stavu, kde se kapitalismus a socialismus mísí a kombinuje nevýhody obojího. Pokud má smysl proti politickému systému bojovat, tak proti současnému nebo nastupujícímu. Komunismus komentuji jen proto, že lidé tvrdí, že byl dobrý. Nebyl, není a nebude. Je to jen krvavější pokus o utopii.

1 0
možnosti
  • Počet článků 115
  • Celková karma 27,57
  • Průměrná čtenost 1534x
Profesí jsem programátor. Občas píšu o věcech blízkých mému oboru, protože mě nejen živí, ale i baví.

Píšu i o tématech, ve kterých postrádám formální vzdělání, ale dění ve společnosti mě nutí udělat si na ně názor.

Závěrem, mého tátu asi znáte lépe, než mně.