Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Do kina se chodím vesměs bavit a ne hlídat...zda scénář náhodou neodporuje nějaké fiktivní realitě :)

7 2
možnosti
Foto

Že to knižní předloze protiřečí je v některých částech tak zřetelné, že si toho musí všimnout i ti, kteří příběh o potopě znají pouze v pěti větách z doslechu.

Netřeba něco prvoplánově hlídat, člověk si toho musí nutně všimnout sám od sebe.

2 1
možnosti
JN

J29a28n 56N40o76v20o47t68n48ý

28. 3. 2014 19:56

Bible není nic jiného než směska všelijakých posbíraných pohádek, legend, příběhů z historie primitivních kmenů (a jejich nervozního a pomstychtivého kmenového boha) atd. Proč by se nějaké dílo mělo držet těchto pohádek do detailů ?

6 6
možnosti
MK

Zkuste si ji někdy přečíst než tady začnete plkat nesmysly, i když chápu, že někdo prostě není schopen vnímat moudrost, jaká je v ní obsažena. O Novém zákonu ani nemluvě. Nicméně i kdybyste měl pravdu a byly to jen pohádky, tedy příběhy s morálním ponaučením pro děti, tak by mi osobně docela vadilo, kdyby třeba Šípková Růženka byla feministka a zanícená ekoložka nebo by Jeníček zabil Mařenku a začal by pak žít v perníkové chaloupce s ježíbabou. :)

5 3
možnosti
PS

Proč by se měli být všechny filmy, co čerpají z biblické mytologie, řídit nějakou závaznou teologii? Je to hollywoodský film, ne nedělní škola.

7 1
možnosti
Foto

Nevím, zda je to chyba novinářů, ale film byl proklamován jako biblický. Očekával bych, že bude aspoň trochu v souladu s Biblí. Naprosto mi nevadí cokoli, co bylo pro lepší dramatizaci vymyšleno navíc, například jméno "Ila".

Ale že je postava Noeho vyobrazena jako téměř úplný protipól Noeho, jak je představený v prvních kapitolách první Mojžíšovy, to se mi fakt nelíbilo. Noe, který nekázal lidem (ač neúspěšně), ale snažil se jim zabránit vejít do Archy? Vždyť biblický Noe je tam zval, ale oni se mu vysmáli!

Předpokládám ale, že když se natočí jakýkoli film s postavami ze severské, Řecké nebo jiné mytologie, výsledky co se věrnosti originálu týká, budou podobné.

3 2
možnosti
BM

Nevím proč se tomu divíte... Hollywood vždycky vše pokroutí... Sranda je když po měsíci bloudění pralesem jsou chlapi oholení a ženský dokonalý make.up.....;-D

2 1
možnosti
MR

M43i68l17a93n 22R50a40d69e14k

28. 3. 2014 19:13

to je pro tu vizaz, to bych jeste pochopil, v akcnich filmech se take chlapek popere s deseti a nema ani modrinu. Po prohyrene noci se napije kafem, a je fit, auta do sebe drcnou a hned bouchaji jak velke bomby, atd. Ale kdyz se dela neco "podle historie", byt treba smyslene jako z bible (inu jsem ateista), tak by se toho meli drzet a nes""at tam politiku a prechodne mody

2 1
možnosti
MR

M62i70l68a77n 59R89a34d17e47k

28. 3. 2014 18:37

jedna z nejhorsich hollywoodskych slatanin, to je kdyz se vezme nejaka historie, treba i udajna, a udela se na zakazku modni politiky, dnes zelene politicke korektnosti. Ja si myslel ze jen muslimove blbnou kdyz se jim to nelibilo, ale i krestanum je to proti srsti, podle nich Noe neni takovy posouk aby chtel vyvrazdit lidstvo, a buh podle bible neni zeleny hejhula ktery by trestal lidstvo za prumysl. To kdyz opominu co jsem videl v teaseru, panaky z Velikonocnich Ostrovu a asi tam uzivaji strelne zbrane, tak uz jsem na to ani nesel, na to nemam zaludek, a to nejsem verici

1 1
možnosti
Foto

S těmi střelnými zbraněmi ... Jen minimálně, vybavuji si pouze Túbal-Kaina a nějakou jeho experimentální ukovanou zadovku, nebo tak něco.

0 0
možnosti
Foto

Docela by mě ale zajímal názor nějakých Židů na tento film a jejich představa Noeho. Aronofsky i Handel mají oba židovské kořeny. Nevím, zda podobná představa mezi Židy převládá (samozřejmě až na ty prvky přidané pro lepší čtivost/koukatelnost).

Mně osobně se Bůh Aronofského a Handela nelíbí. Kdybych byl přesvědčen, že Bůh je takový, tak jediná postava, se kterou bych se byl schopen ztotožnit, by byl Túbal-Kain.

0 1
možnosti
JB

Děkuji za recenzi. Jenom nevím, jestli budu po jejím přečtení mít chuť zajít do kina. Asi ne ;-) Stejně jako váš tatínek tak já taky trošku bloguji... tady http://beranek.bigbloger.lidovky.cz/

0 1
možnosti
Foto

Díky za komentář. Recenzi jsem zamýšlel jako takové drobné varování pro ty, kteří by možná udělali podobnou chybu jako já a nepřečetli si předem, že to vlastně není až tak úplně biblický příběh, ale příběh na biblické motivy.

0 0
možnosti
Foto

Ještě jsem se (po publikování) od známého dověděl, že Noe vyšel i komiksově a zřejmě tam toho bylo poněkud více, například Babylonská věž stála už před potopou. Tomu se asi nějak víc věnovat nebudu, přece jen, na film se nejspíš nepůjde podívat nic netušící rodina s dětmi, komiks většinou čte člověk sám a pak leda půjčuje.

http://www.komiksarium.cz/index.php/2014/03/noe-zahajuje-apokalypsu-pred-filmem-vychazi-komiks-v-cestine/

0 0
možnosti
VS

Ekologické problémy jsou poslední "morální" problém, kterému je člověk západní společnosti ochoten čelit. Na všech dalších rovinách panuje konsenzus, že není žádný problém. Spíše právě tento postoj lidí vedl k potopě a nebo i zničení měst Sodomy a Gomory.

3 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 27,58
  • Průměrná čtenost 1520x
Profesí jsem programátor. Občas píšu o věcech blízkých mému oboru, protože mě nejen živí, ale i baví.

Píšu i o tématech, ve kterých postrádám formální vzdělání, ale dění ve společnosti mě nutí udělat si na ně názor.

Závěrem, mého tátu asi znáte lépe, než mně.